Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną

Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną
Zdjęcie - Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sezon rabarbarowy zaczęłam od klasyki- drożdżowego z kruszonką i rabarbarem, żeby tradycji stało się zadość kompot! Oczywiście z rabarbarem.. przyrządzony na trochę inny sposób. Karmel lubi rabarbar, a rabarbar lubi karmel. Zamiast zwyczajnego cukru trzcinowego użyłam palmowego. Opłacało się! :) Zdjęcie - Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami - 4 łodygi rabarbaru - 1 l wody (najlepiej sprawdza się mineralna) - 50 g cukru plamowego* (możecie zastąpić go zwykłym cukrem trzcinowym) - połówka cytryny - do dekoracji : melisa lub mięta, lód, cienkie plasterki cytryny Cukier podgrzałam w garnku, dodałam obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. Krótko poddusiłam. Następnie dolałam wody. Zagotowałam, po 3 minutach zestawiłam z ognia. Ostudziłam, dodałam połówkę cytryny, wymieszałam.I tutaj jest czas na próbowanie, jeśli kompot jest za słodki- dodajcie do niego drugą połówkę cyytryny, jeśli zbyt kwaśny- więcej cukru. Odcedziłam na sicie wyciskając łyżką sok z rabarbaru, który znajdował się już na sitku i przelałam do dzbanka. Podawałam z kostkami lodu, melisą i plasterkami cytryny.



Zdjęcie - Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do przyrządzenia kompotu użyłam:
Zdjęcie - Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami * Organicznego cukru palmowego SuroVital do kupienia na ekosfera24.pl lub w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia Zdjęcie - Kompot rabarbarowo- karmelowy z cytryną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :) ______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów