Kolorowa sałatka z kaszą bulgur
Pyszna, orzeźwiająca sałatka z mojej ulubionej kaszy, pomidorów, papryki i ziół. Inspiracją była arabska sałatka tabbouleh (tabule). Użyłam drobnej kaszy, która nie wymaga gotowanie. Można zastąpić ją grubym burgulem, wtedy należy ugotować go zgodnie z instrukcją. Świetna propozycja na ciepłe dni. Polecam!
Składniki (2 duże porcje)
150 g drobnej kaszy bulgur
300 ml wrzącej wody
1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę lub 2 młode białe cebulki
60 g czerwonej papryki
2 pomidory ok 200 g
1 zielona papryczka chili
2 łyżki natki pietruszki
2-3 łyżki kolendry
2 łyżki koperku (pokrojonego)
pestki z 1/2 granatu (opcjonalnie)
4 - 5 łyżek oliwy
sok z 1 limonki
sól
pieprz
Przygotowanie
Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli nie wchłonęła całej wody, nadmiar odlać.
Pomidory obrać ze skóry. Pomidory, paprykę, paprykę chili, cebulę, pokroić w bardzo drobną kostkę - można użyć blendera. Pietruszkę i kolendrę, koperek posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, dodać oliwę , sok z limonki, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pestkami granatu. Smacznego!