Koldskål - duński chłodnik z maślanki

Koldskål - duński chłodnik z maślanki

Pora na obiecany dziś rano przepis na koldskål, czyli duński chłodnik. Do tej pory wszystkie słodkie chłodniki, jakie znałam, bazowały na owocach. Tutaj owoce są tylko (nieobowiązkowym) dodatkiem. Podstawą tradycyjnego koldskål jest maślanka oraz żółtka utarte z cukrem. Owszem, istnieją też mniej tradycyjne, owocowe wersje koldskål, ale ta podstawowa smakuje wanilią i skórką cytrynową. Do takiego lekkiego, słodkiego chłodnika idealnie pasują owsiane ciasteczka kammerjunker :)

Koldskål przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Gin i Siankoo.

Zdjęcie - Koldskål - duński chłodnik z maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KOLDSKAL – DUŃSKI CHŁODNIK Z MAŚLANKI
(5-6 porcji)

  • 1 litr maślanki,
  • ½ litra zsiadłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1 laska wanilii,
  • sok i skórka z ½ cytryny,
  • 35g cukru (lub do smaku)


Żółtka utrzeć z cukrem przez 1-2 minuty mikserem na dużych obrotach. Wanilię naciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka, dodać do żółtek wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Całość ubić na gładką masę. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Podawać schłodzone, wraz z pokruszonymi ciasteczkami kammerjunker i sezonowymi owocami (u mnie borówki amerykańskie).


* Jeśli obawiacie się surowych żółtek, można zastąpić je pasteryzowanymi (do kupienia w sklepach internetowych).

Zdjęcie - Koldskål - duński chłodnik z maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Koldskål - duński chłodnik z maślanki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów