Koktajlowa sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem

Koktajlowa sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem

Dzisiaj strona Restauracji Domowej w nowej odsłonie.  Z tej okazji zaproponuję Wam kochani prostą sałatkę ale wykwintną w smaku, gdzie słodycz winogrona pląsa z charakterystycznym smakiem wędzonki i jak okazuje się, w tej sałatce żadne smaki nie dominują a wspaniale komponują ze sobą, tworząc harmonię. Odpowiednio podana sałatka może stać się hitem imprezy, przyjęcia lub romantycznej kolacji we dwoje.

Zdjęcie - Koktajlowa sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  1 torebka ryżu,

-  dwa udka wędzonego kurczaka,

-  100 g kukurydzy z puszki,

-  80 g czerwonej fasoli z puszki,

-  250 g winogron,

-  3 łyżki majonezu ( w wersji  light- 2 łyżki majonezu i 1 łyżka     jogurtu naturalnego),

-  kilka liści sałaty lodowej lub cykorii,

-  sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Ryż gotujemy na sypko,
  2. Winogrona płuczemy, osuszamy i kroimy na pół,
  3. Udka kurczaka : mięso oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę,
  4. Do wystudzonego ryżu dodajemy: winogrona, fasolę, kukurydzę, kurczaka, majonez i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy na liściach sałaty lub cykorii.

Kategorie przepisów