Koktajlowa sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronem
Dzisiaj strona Restauracji Domowej w nowej odsłonie. Z tej okazji zaproponuję Wam kochani prostą sałatkę ale wykwintną w smaku, gdzie słodycz winogrona pląsa z charakterystycznym smakiem wędzonki i jak okazuje się, w tej sałatce żadne smaki nie dominują a wspaniale komponują ze sobą, tworząc harmonię. Odpowiednio podana sałatka może stać się hitem imprezy, przyjęcia lub romantycznej kolacji we dwoje.
Składniki:
- 1 torebka ryżu,
- dwa udka wędzonego kurczaka,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 80 g czerwonej fasoli z puszki,
- 250 g winogron,
- 3 łyżki majonezu ( w wersji light- 2 łyżki majonezu i 1 łyżka jogurtu naturalnego),
- kilka liści sałaty lodowej lub cykorii,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Ryż gotujemy na sypko,
- Winogrona płuczemy, osuszamy i kroimy na pół,
- Udka kurczaka : mięso oddzielamy od kości i kroimy w kosteczkę,
- Do wystudzonego ryżu dodajemy: winogrona, fasolę, kukurydzę, kurczaka, majonez i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy na liściach sałaty lub cykorii.