Koktajl malinowo-waniliowy z miętą
Sezon malinowy na dobre się rozpoczął, u mnie od znakomitego koktajlu. Na dole swojego rodzaju mus malinowy na szampanie, a na górze - lody waniliowe zmiksowane z miętą. Dół na ciepło, góra na zimno. Ich połączenie to dosłownie eksplozja smaku! Że się tak wyrażę... łechce podniebienie :)
Składniki na 4 porcje, u mnie niewielkie lampki do wina
Gorące maliny:
- 150 g malin
- 50 ml szampana (w oryginale czerwone wino)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- około 50 g cukru
Koktajl:
- ok. 200 g lodów waniliowych
- 200 ml mleka
- garść świeżych liści mięty (w oryginale bazylia)
Gorące maliny Maliny zagotować razem z cukrem, często mieszając. Gdy zaczną wrzeć, dodać szampana wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszać, aż do lekkiego zgęstnienia.
Koktajl Wszystkie składniki razem zmiksować blenderem.
Przygotowanie Na dno kieliszków wlać gorące maliny, a następnie - najlepiej łyżką - stopniowo koktajl lodowy. Dla dekoracji można położyć z wierzchu liście mięty.
**********************
Koktajl ma swoje źródło inspiracji w książce z przepisami Pawła Małeckiego - Cukiernia Lida. Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w słodkich warsztatach z Panem Pawłem, zorganizowanych pod hasłem "Słodko, ale zdrowo" przez Lidl Polska.
Miały miejsce w warszawskim studiu Cook Up, które zachwycało od wejścia pastelowymi dekoracjami oraz kolorowymi, uroczymi słodyczami. Głównym jednak punktem programu było gotowanie, a raczej pieczenie!, z Pawłem Małeckim, człowiekiem bardzo otwartym, pozytywnym, sympatycznym i każdemu służącym radą. Jakkolwiek to zabrzmi - po spotkaniu i zapoznaniu na żywo - uwielbiam go! :D Przygotowaliśmy tartę szpinakową z truskawkami, kruche ciasto z morelami i orzechami oraz orzeźwiający napój arbuzowo-melonowy - menu mocno sezonowe. Przepisy proste, a jednak efektowne i zachwycające smakiem. Prędzej czy później muszą się u mnie pojawić! Poniżej parę zdjęć.
* za zdjęcia (jak i zaproszenie na warsztaty) z dwóch ostatnich kolaży dziękuję Pani Kasi Jędrek :)