Kokosowe placuszki z kiwi, miodem polane
Smacznie, prosto i błyskawicznie. Na śniadanie/obiad/kolację. Z ulubionymi owocami czy innymi dodatkami.
Składniki na 1 porcję (7 niewielkich placuszków)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej / bądź zwykłej (ok. 60 g)
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- ulubione dodatki: u mnie kiwi, gęsty jogurt naturalny i miód
Mąkę, mleko, jajko, olej i proszek umieścić w misce i wymieszać mikserem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wmieszać w ciasto. Na rozgrzaną patelnię wykładać łyżką porcje ciasta - jedna łyżka to jeden placuszek. Smażyć pod przykryciem aż wierzch się zetnie - a zetnie się po około minucie. Przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę przytrzymać na patelni. Smażyłam na suchej patelni, bo olej dodałam do składników.