Kokosowe muffiny z białą czekoladą i żurawinami
To bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i ładnie prezentujące się babeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, następnego dnia nieco zbite i suche, ale do świeżo zaparzonej, gorącej kawy czy herbaty pasują wyśmienicie. Przepis znalazłam w książce "Nowa kuchnia włoska. Babeczki". Przyznaję, że dokonałam pewnych zmian w tym przepisie ale tylko ze względu na to, że miałam zbyt mało niektórych składników. Myślę, że ten przepis na ciasto będzie świetną bazą na wszelkie babeczkowe wypieki z dodatkiem czegokolwiek. A ciasta z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady w moim domu znikają w trybie błyskawicznym. Szczególnie przypadł nam do gustu ten przepis na babeczki z białej czekolady. Polecam.
Składniki na 12 - 18 babeczek:
Mleko wlej do miseczki dodaj połamaną czekoladę. Miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Ostaw na później.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe i wymieszaj.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i kremową masę. Dodaj olej i wymieszaj. Do jajecznej masy dodaj część mąki oraz ciepłego mleka i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe: mąkę i mleko, i wymieszaj na gładką masę. Na koniec delikatnie wmieszaj zmrożone owoce żurwainy.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek i piecz w nagrzanym piekarniku około 20 - 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią. Zauważyłam, że babeczki ładniej rosną jeżeli po wymieszaniu ciasta ostawię je na kikanaście minut przed przełożeniem do papilotek. Te pieczone od razu po wymieszaniu ciasta są bardziej płaskie za to te pieczone później mają ładne "górki".
Smacznego !
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 - 18 babeczek:
- 125g białej czekolady
- 250 ml mleka
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150g suszonej żurawiny (miałam tylko 90g)
- 50g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 100g cukru
- 90ml oleju rzepakowego lub innego bezsmakowego
- 65g mrożonej żurawiny (to moja improwizacja celem uzupełnienia żurawiny do podanej w oryginalnym przepisie ilości)
Mleko wlej do miseczki dodaj połamaną czekoladę. Miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Ostaw na później.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe i wymieszaj.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i kremową masę. Dodaj olej i wymieszaj. Do jajecznej masy dodaj część mąki oraz ciepłego mleka i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe: mąkę i mleko, i wymieszaj na gładką masę. Na koniec delikatnie wmieszaj zmrożone owoce żurwainy.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek i piecz w nagrzanym piekarniku około 20 - 25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią. Zauważyłam, że babeczki ładniej rosną jeżeli po wymieszaniu ciasta ostawię je na kikanaście minut przed przełożeniem do papilotek. Te pieczone od razu po wymieszaniu ciasta są bardziej płaskie za to te pieczone później mają ładne "górki".
Smacznego !
Wydrukuj przepis