Kociołek meksykański

Kociołek  meksykański

Nazwa tego dania tak mi się spodobała, że musiałam zostawić inne przepisy i wypróbować ten. Jest to nic innego jak gulasz tyle, że rodem z Meksyku więc różni się nieco od tych europejskich. Danie jak najbardziej godne polecenia i wypróbowania. Przepis podany przez Beatę Pawlikowską zgłaszam do akcji Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - Kociołek  meksykański  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 uda kurczaka 
  • 3-4 marchewki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 2 czerwone papryki
  • 0.30 kg pieczarek
  • 1 duży koncentrat pomidorowy 
  • 2 kostki rosołowe 
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 szczypty majeranku 
  • 1 szczypta oregano 
      

Kurczaka ugotować w osobnym garnku, kiedy będzie dość miękki wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry, wyjąć kości, a mięso podzielić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka nalać wody na trzy palce, wrzucić do niej kostki rosołowe i trochę przyprawy warzywnej. Do wody wkładać kolejno: marchewki pokrojone w plasterki, tak samo pokrojony czosnek, cebulę i pieczarki oraz papryki pocięte w paski. Dusić na malym ogniu, stopniowo dodając wszystkie pozostałe składniki.  Na samym końcu dodać osączoną z zalewy fasolę i kukurydzę z puszki.  Potrawę dusić na malym ogniu często mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie i gotowe do jedzenia.

Smacznego:)

Kategorie przepisów