„Kocie łby” z piankami marshmallow i żurawiną.

„Kocie łby” z piankami marshmallow i żurawiną.

Prosty, czekoladowy deser nie wymagający pieczenia. Aromatyczna czekolada, chrupiące herbatniki, ciągnące pianki i przełamująca słodycz cierpka żurawina. Całość z wyglądu przypomina popularny blok czekoladowy o znacznie bogatszym smaku.

Zdjęcie - „Kocie łby” z piankami marshmallow i żurawiną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Weekendy bywają zdecydowanie zbyt krótkie. Nieważne, czy leżysz na kanapie, czy czytasz książkę, czy spędzasz czas poza domem. Zawsze mijają szybciej niż sam poniedziałek.

Na szczęście zazwyczaj udaje się spędzić je lepiej niż większość poniedziałków, więc jest co wspominać przez kolejne pięć dni.

W tym tygodniu nie znalazłam czasu, by upiec ciasto, nie udało mi się nawet zebrać myśli, by móc zdecydować się na jakieś. Otwarta paczka pianek marshmallow zainspirowała mnie natomiast to zrobienia słodkich, czekoladowych kocich łbów. Wszystkie składniki były w domu. Deser powstał w 10 minut, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Jeśli jesteście fanami czekolady, takie „kocie łby” posmakują Wam z pewnością.

Składniki:

(foremka 20cmx20cm)

2286kcal B:26 W:256 T:123 ( z podanych składników uzyskałam 15 „batoników”, 1 porcja: 150kcal)

  • 70g masła
  • 170g dobrej deserowej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 100g herbatników typu petit beurre
  • 100g pianek marshmallow (u mnie Haribo)
  • 30g suszonej żurawiny

Przygotowanie krok po kroku:

  • W kąpieli wodnej (miskę umieść nad gotującą się wodą w garnku tak, by jej nie dotykała) rozpuść masło, miód oraz połamaną czekoladę. Podgrzewaj do momentu aż masa stanie się gładka i jednolita. Zdejmij z garnka.
  • Herbatniki pokrusz niezbyt starannie. Powinny zachować się dość duże kawałki ciastek.
  • Pianki pokrój nożem na drobniejsze kostki.
  • Dodaj herbatniki, pianki oraz żurawinę do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Dno foremki wyłóż pergaminem (można użyć też folii spożywczej). Masę czekoladową wyłóż na blaszkę i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni. Wyrównaj, lekko dociskając, by pozbyć się ewentualnych pustych przestrzeni.
  • Wstaw do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na noc.
  • Zastygniętą tabliczkę wyjmij z foremki i ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki.
  • Przechowuj w chłodzie.

Smacznego!

Jeśli lubisz smak mlecznej czekolady, zastąp nią czekoladę deserową lub połącz je w dowolnym stosunku.

Użyj dowolnych pianek marshmallow, ale te różnokolorowe dodają deserowi uroku.

Zdjęcie - „Kocie łby” z piankami marshmallow i żurawiną. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów