Knedle z morelami z orzechową panierką

Knedle z morelami z orzechową panierką
Uwielbiam wszelkiego rodzaju knedle, a te były zdecydowanie najlepsze, jakie jadłam do tej pory. Przepis wzięłam z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz", zmniejszyłam jedynie ilość musu, bo wg mnie w przepisie jest go sporo za dużo. Knedle są baaardzo sycące, dwoma można najeść się w zupełności (no, w przypadku faceta może trzema...).

Zdjęcie - Knedle z morelami z orzechową panierką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KNEDLE Z MORELAMI
400g twarogu,
2 jajka,
30g masła,
60g cukru,
½ laski wanilii (ja dałam łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią),
sok z ½ cytryny,
200g bułki tartej
nadzienie:
8-9 moreli,
cukier
panierka:
150g orzechów włoskich,
100g masła,
70g cukru
mus morelowy:
6 moreli,
sok z ½ cytryny,
¼ laski wanilii (ja dałam pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią),
cukier do smaku

Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić i wymieszać w misce z jajami, aż powstanie kremowa masa. Dodać miąższ z połowy laski wanilii (lub cukier z wanilią), cukier, miękkie masło i sok z cytryny, dokładnie wymieszać i zagęścić wszystko bułką tartą. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Morele umyć, osuszyć, naciąć i wyjąć pestki, a na ich miejsce wsypać cukier za pomocą łyżeczki. Porcje ciasta nabierać dłonią, rozpłaszczać je, na środek włożyć morelę i otoczyć ją szczelnie ciastem, formując kulę. Powinno wyjść ok. 8-9 sztuk knedli.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać odrobinę soli i 1 – 1,5 łyżki cukru. Ostrożnie, pojedynczo wkładać knedle do wrzątku. Delikatnie zamieszać łyżką, by żaden nie przykleił się do dna. Gotować na małym ogniu. Gdy wypłyną – są gotowe i można je ostrożnie wyjąć. Jeszcze mokre obtoczyć panierką: masło roztopić na patelni, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, dodać posiekane orzechy i dobrze wymieszać.
Zrobić mus: z moreli usunąć pestki, włożyć do rondelka, zalać sokiem z cytryny, dodać miąższ wanilii lub cukier z wanilią. Gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Zmiksować je dokładnie na mus i dosłodzić do smaku.
Panierowane w orzechach knedle podawać na talerzach razem z musem. Można je dodatkowo posypać cukrem pudrem (choć dla mnie były wystarczająco słodkie).

Zdjęcie - Knedle z morelami z orzechową panierką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dołączam do akcji "Morelowo-brzoskwiniowo", którą organizuje kabamaiga :)

Zdjęcie - Knedle z morelami z orzechową panierką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów