Knedle z brzoskwiniami

Knedle z truskawkami, knedle ze śliwkami to już było, teraz przyszła pora na knedle z brzoskwiniami. Brzoskwinie chyba raczej rzadko wykorzystywane są do tego typu dania, postanowiłam spróbować i przygotować porcję z ich dodatkiem. Wyszły super! Ciasto jest jak zawsze pyszne, a dodatek twarogu sprawia, że jest delikatne lekko puszyste i bardzo smaczne. Do knedli najlepiej wybrać dojrzałe słodkie owoce ważne, żeby nie były zbyt miękkie. Przejrzałe owoce rozgotują się zbyt mocno i wnętrze knedli nie będzie takie smaczne. Nadzienia do knedli, jak i ciasta nie słodzę, proponuję więc podać je z czymś słodkim, aby smakowały tak, jak należy, może to być cukier trzcinowy, miód lub syrop z agawy. Jeśli chcielibyście, aby knedle były słodkie w środku, możecie dodać do każdej kuleczki z brzoskwinią pół łyżeczki cukru. Wtedy brzoskwinie niemuszą być super słodki.

Knedle z dowolnymi owocami to zawsze obiad, na który nie trzeba namawiać dzieci, same chętnie proszą o dokładkę 🙂 Smacznego!

Knedle z brzoskwiniami

Polskie danie narodowe, knedle! Dziś z nadzieniem z brzoskwiń.

Rodzaj Obiady Kuchnia Polish Keyword brzoskwinie, twaróg

Przygotowanie 35 minutes Gotowanie 15 minutes Razem 50 minutes

Porcje 6

Autor Anna

Składniki

  • 830 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 180 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 średnie jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 500 g brzoskwiń wypestkowanych
  • śmietana lub masło i tarta bułka
  • cukier lub miód
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcja

  1. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.

  2. Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przesz praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, to samo zrobić z twarogiem, następnie dodać mąkę i jajka oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm

  3. Z wałka odcinać placuszki o grubości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, (placuszek powinien być dość gruby) na środek nałożyć kawałek brzoskwini, a następnie dokładnie zlepić brzegi i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.

  4. Na gotującą się wodę porcjami wkładać knedle (porcjami), gotować przez około 5 minut od zagotowania wody. Gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyjąć knedle przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze. knedle podawać z przyrumienioną bułką na maśle lub ze śmietaną i miodem.

  5. Smacznego!

Notatki

Z podanej ilości wyjdzie około sześciu porcji.

Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza gryczana z pieczarkami

Kasza gryczana z pieczarkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z marchewką i cukinią
1

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ryż ze szpinakiem

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

food² food²
Food Square

Pasztet warzywny pomidorowy wegański
1

Pasztet warzywny pomidorowy we…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z fasolką szparagową i pesto
1

Makaron z fasolką szparagową i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
2

Sałatka ziemniaczana z ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy