Knedle z brzoskwiniami

Knedle z truskawkami, knedle ze śliwkami to już było, teraz przyszła pora na knedle z brzoskwiniami. Brzoskwinie chyba raczej rzadko wykorzystywane są do tego typu dania, postanowiłam spróbować i przygotować porcję z ich dodatkiem. Wyszły super! Ciasto jest jak zawsze pyszne, a dodatek twarogu sprawia, że jest delikatne lekko puszyste i bardzo smaczne. Do knedli najlepiej wybrać dojrzałe słodkie owoce ważne, żeby nie były zbyt miękkie. Przejrzałe owoce rozgotują się zbyt mocno i wnętrze knedli nie będzie takie smaczne. Nadzienia do knedli, jak i ciasta nie słodzę, proponuję więc podać je z czymś słodkim, aby smakowały tak, jak należy, może to być cukier trzcinowy, miód lub syrop z agawy. Jeśli chcielibyście, aby knedle były słodkie w środku, możecie dodać do każdej kuleczki z brzoskwinią pół łyżeczki cukru. Wtedy brzoskwinie niemuszą być super słodki.

Knedle z dowolnymi owocami to zawsze obiad, na który nie trzeba namawiać dzieci, same chętnie proszą o dokładkę 🙂 Smacznego!

Knedle z brzoskwiniami

Polskie danie narodowe, knedle! Dziś z nadzieniem z brzoskwiń.

Rodzaj Obiady Kuchnia Polish Keyword brzoskwinie, twaróg

Przygotowanie 35 minutes Gotowanie 15 minutes Razem 50 minutes

Porcje 6

Autor Anna

Składniki

  • 830 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 180 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 średnie jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 500 g brzoskwiń wypestkowanych
  • śmietana lub masło i tarta bułka
  • cukier lub miód
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcja

  1. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.

  2. Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przesz praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, to samo zrobić z twarogiem, następnie dodać mąkę i jajka oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm

  3. Z wałka odcinać placuszki o grubości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, (placuszek powinien być dość gruby) na środek nałożyć kawałek brzoskwini, a następnie dokładnie zlepić brzegi i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.

  4. Na gotującą się wodę porcjami wkładać knedle (porcjami), gotować przez około 5 minut od zagotowania wody. Gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyjąć knedle przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze. knedle podawać z przyrumienioną bułką na maśle lub ze śmietaną i miodem.

  5. Smacznego!

Notatki

Z podanej ilości wyjdzie około sześciu porcji.

Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ciecierzycy i ogórka

Sałatka z ciecierzycy i ogórka

figmara figmara
figowe smaki

Risotto z dynią i z parmezanem

Risotto z dynią i z parmezanem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Krem z marchewki i batata
1

Krem z marchewki i batata

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
2

Pasta z ciecierzycy i suszonyc…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami

Bakłażany pieczone z soczewicą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, marchew…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z czarnej fasoli z warzywami

Makaron z czarnej fasoli z war…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku