Knedle z brzoskwiniami

Knedle z truskawkami, knedle ze śliwkami to już było, teraz przyszła pora na knedle z brzoskwiniami. Brzoskwinie chyba raczej rzadko wykorzystywane są do tego typu dania, postanowiłam spróbować i przygotować porcję z ich dodatkiem. Wyszły super! Ciasto jest jak zawsze pyszne, a dodatek twarogu sprawia, że jest delikatne lekko puszyste i bardzo smaczne. Do knedli najlepiej wybrać dojrzałe słodkie owoce ważne, żeby nie były zbyt miękkie. Przejrzałe owoce rozgotują się zbyt mocno i wnętrze knedli nie będzie takie smaczne. Nadzienia do knedli, jak i ciasta nie słodzę, proponuję więc podać je z czymś słodkim, aby smakowały tak, jak należy, może to być cukier trzcinowy, miód lub syrop z agawy. Jeśli chcielibyście, aby knedle były słodkie w środku, możecie dodać do każdej kuleczki z brzoskwinią pół łyżeczki cukru. Wtedy brzoskwinie niemuszą być super słodki.

Knedle z dowolnymi owocami to zawsze obiad, na który nie trzeba namawiać dzieci, same chętnie proszą o dokładkę 🙂 Smacznego!

Knedle z brzoskwiniami

Polskie danie narodowe, knedle! Dziś z nadzieniem z brzoskwiń.

Rodzaj Obiady Kuchnia Polish Keyword brzoskwinie, twaróg

Przygotowanie 35 minutes Gotowanie 15 minutes Razem 50 minutes

Porcje 6

Autor Anna

Składniki

  • 830 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 180 g mąki pszennej + do podsypania
  • 2 średnie jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 500 g brzoskwiń wypestkowanych
  • śmietana lub masło i tarta bułka
  • cukier lub miód
  • 1 łyżeczka soli

Instrukcja

  1. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.

  2. Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przesz praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, to samo zrobić z twarogiem, następnie dodać mąkę i jajka oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm

  3. Z wałka odcinać placuszki o grubości około 3 cm. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, (placuszek powinien być dość gruby) na środek nałożyć kawałek brzoskwini, a następnie dokładnie zlepić brzegi i uformować zgrabną kulkę. Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.

  4. Na gotującą się wodę porcjami wkładać knedle (porcjami), gotować przez około 5 minut od zagotowania wody. Gotować na średnim ogniu. Po ugotowaniu wyjąć knedle przy pomocy łyżki cedzakowej na talerze. knedle podawać z przyrumienioną bułką na maśle lub ze śmietaną i miodem.

  5. Smacznego!

Notatki

Z podanej ilości wyjdzie około sześciu porcji.

Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Faworki drożdżowe z piekarnika

Faworki drożdżowe z piekarnika

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Zupa gołąbkowa
2

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami
1

Pomidorowa z wędzoną papryką,…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Koktajl ananasowy z selerem

Koktajl ananasowy z selerem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Roscón de reyes
1

Roscón de reyes

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański)

Krem pomarańczowy z nerkowców…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

Orzechowe ciasteczka z żurawin…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto daktylowe pływające w toffi ...Nigelli Lawson
1

Ciasto daktylowe pływające w t…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj