Klopsiki ze słonecznikiem w sosie paprykowo - pomidorowym
Niby zwykłe klopsiki, a jednak dużo smaczniejsze. Sposób wykonanie klopsików jest zawsze identyczny. Mielone mięso, podsmażona cebulka, bułeczka namoczona w mleku i jajko. Tutaj mały dodatek pestek słonecznika, nie tylko zwiększył walory zdrowotne, ale nadał niezwykłej chrupkości klopsom. Sos jest również bardziej aromatyczny niż zazwyczaj, bo z dużym udziałem czerwonej papryki. Smaczne klopsiki w paprykowo - pomidorowym sosie posmakują wszystkim!
Składniki:
350 g mieszanego mięsa mielonego
1/2 bułki+1/2 szklanki mleka
1 żółtko
3 łyżki słonecznika
oregano
sól, pieprz
1 puszka krojonych pomidorów
500 g papryki czerwonej
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczaka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 mała papryczka chili
olej
bułka tarta
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać i zeszklić na oleju. Łyżkę cebuli zużyć do klopsików, resztę odłożyć do sosu. Bułeczkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mielone mięso wymieszać z bułką, cebulką, żółtkiem. Dodać pokrojone listki oregano, sól i pieprz. Uformować 10 klopsików i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano
- paprykę obrać, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, następnie pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni przez kilka minut. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę, wlać zawartość puszki z pomidorami. Puszkę popłukać gorącą wodą i dodać do sosu. Dodać pokrojoną małą papryczkę chili, sól, cukier, suszone oregano i paprykę w proszku. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości około 20 minut. Sos pozostawiłam z kawałkami papryki, jeśli wolisz zmiksuj go. Do sosu włożyć podsmażone klopsiki i gotować razem przez kilka minut
- podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą