Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit
Klopsiki z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych.
Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania.
Składniki:
500 g mięsa z udźca indyczego
1 małe jajko
1/2 czerstwej bułki+ mleko
1 mała cebula
sól, pieprz
bulion warzywny
1 puszka pomidorów krojonych
szczypta cukru/miodu
oregano, bazylia
śmietana/jogurt grecki - opcjonalnie
Wykonanie:
- mięso z udźca odkroić od kości i pozbawić skóry. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem i cebulą. Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Formować w zwilżonych dłoniach małe klopsiki
- w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę domowej vegety, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać
- wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki
- podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami