Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit
![Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit](/obrazek/duze/klopsiki-z-indyka-w-sosie-pomidorowym-fit-382238.jpeg)
![Zdjęcie: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit Zdjęcie - Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/382238.jpeg)
Klopsiki z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych.
Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania.
![Zdjęcie: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit Zdjęcie - Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/382239.jpeg)
500 g mięsa z udźca indyczego
1 małe jajko
1/2 czerstwej bułki+ mleko
1 mała cebula
sól, pieprz
bulion warzywny
1 puszka pomidorów krojonych
szczypta cukru/miodu
oregano, bazylia
śmietana/jogurt grecki - opcjonalnie
Wykonanie:
- mięso z udźca odkroić od kości i pozbawić skóry. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem i cebulą. Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Formować w zwilżonych dłoniach małe klopsiki
- w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę domowej vegety, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać
- wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki
- podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami
![Zdjęcie: Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit Zdjęcie - Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym - fit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/382237.jpeg)