Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami

Ciemno, zimno i do domu daleko. A tak na serio, to jakoś miałam dziwna nadzieję, że może te mroźne poranki ominą nas w tym roku. Co prawda nie ma co za bardzo narzekać, bo jesień obchodzi się z nami łagodnie, ale jednak nie jest to, to co tygryski lubią najbardziej. Tata był w weekend na naszej podlaskiej działce posadzić m.in czosnek i niestety przymrozki już są, w dzień mglisto... aura mało przyjemna. Teraz tylko pozostaje czekać do gwiazdki a potem na wiosnę :) A dzisiaj przed Wami kolejna odsłona klopsików, następne też już czekają w kolejce :).
Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
  • 500g mielone filetu z indyka
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 150ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka curry
  • olej
Zdjęcie - klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut. Do malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekaną cebulkę, wybiłam jajko, dodałam musztardę, curry i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego)- mi wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.
Sos
  • 300g pieczarek
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • 75g serka mascarpone
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło
Pieczarki pokroiłam na kawałki i usmażyłam na maśle, tak długo aż woda odparował i zrobiły się lekko rumiane. W rondelku rozmieszałam przecier pomidorowy z serkiem, dodałam pieczarki, doprawiłam solą, pieprzem i szczyptą cukru na przełamanie smaku pomidorów. Na koniec dodałam świeże listki tymianku. Do sosu dodałam klopsiki i wszystko razem podgrzałam.
Zdjęcie - klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy