Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
 
            
                    
Ciemno, zimno i do domu daleko. A tak na serio, to jakoś miałam dziwna nadzieję, że może te mroźne poranki ominą nas w tym roku. Co prawda nie ma co za bardzo narzekać, bo jesień obchodzi się z nami łagodnie, ale jednak nie jest to, to co tygryski lubią najbardziej. Tata był w weekend na naszej podlaskiej działce posadzić m.in czosnek i niestety przymrozki już są, w dzień mglisto... aura mało przyjemna. Teraz tylko pozostaje czekać do gwiazdki a potem na wiosnę :) A dzisiaj przed Wami kolejna odsłona klopsików, następne też już czekają w kolejce :).
Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
 Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut.  Do 
malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekaną cebulkę, wybiłam jajko,
 dodałam musztardę, curry i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość 
zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego)- mi 
wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze 
wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.
 
Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut.  Do 
malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekaną cebulkę, wybiłam jajko,
 dodałam musztardę, curry i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość 
zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego)- mi 
wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze 
wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.  
Sos
 
                
                
                Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
- 500g mielone filetu z indyka
- 7 łyżek bułki tartej
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 150ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- płaska łyżeczka curry
- olej
 Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut.  Do 
malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekaną cebulkę, wybiłam jajko,
 dodałam musztardę, curry i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość 
zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego)- mi 
wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze 
wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.
 
Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić na 5-10 minut.  Do 
malaksera wrzuciłam mięsko, drobniutko posiekaną cebulkę, wybiłam jajko,
 dodałam musztardę, curry i wlałam bułeczkowo-mleczną papkę. Całość 
zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem. Z gotowej masy uformowałam małe kuleczki (wielkości małego orzecha włoskiego)- mi 
wyszło ich 30 sztuk. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż były rumiane ze 
wszystkich stron, czyli około 8-10 minut.  
Sos
- 300g pieczarek
- 500ml przecieru pomidorowego
- 75g serka mascarpone
- świeży tymianek
- sól, pieprz, szczypta cukru
- masło
 
                 
            