Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
Ciemno, zimno i do domu daleko. A tak na serio, to jakoś miałam dziwna nadzieję, że może te mroźne poranki ominą nas w tym roku. Co prawda nie ma co za bardzo narzekać, bo jesień obchodzi się z nami łagodnie, ale jednak nie jest to, to co tygryski lubią najbardziej. Tata był w weekend na naszej podlaskiej działce posadzić m.in czosnek i niestety przymrozki już są, w dzień mglisto... aura mało przyjemna. Teraz tylko pozostaje czekać do gwiazdki a potem na wiosnę :) A dzisiaj przed Wami kolejna odsłona klopsików, następne też już czekają w kolejce :).
Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
Sos
Klopsiki w sosie pomidorowym z mascarpone i pieczarkami
- 500g mielone filetu z indyka
- 7 łyżek bułki tartej
- 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
- 150ml mleka
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
- płaska łyżeczka curry
- olej
Sos
- 300g pieczarek
- 500ml przecieru pomidorowego
- 75g serka mascarpone
- świeży tymianek
- sól, pieprz, szczypta cukru
- masło