Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne)

Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne)

I stało się- jeszcze tylko kilka godzin dzieli nas od Nowego Roku. Pewnie w momencie, kiedy piszę te słowa, wielu z Was śpi (żeby mieć energię na nocna szaleństwa), a reszta krząta się po kuchni przygotowując przekąski na wieczór. Jako, że należę do tej drugiej grupy, poniżej przepis na poczciwe klopsiki w słodko-pikantnej wersji.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne)

Agata, 31 grudnia 2011

Zdjęcie - Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Colę z cukrem, solą i chili gotuj aż powstanie syrop (ok. 30 minut). Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. W dużej misce namocz pieczywo w mleku, gdy stanie się miękkie wymieszaj z mięsem i pozostałymi składnikami klopsików.
Formuj z mięsa nieduże kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 230 oC przez ok. 20 minut. Lekko wystudzone klopsiki zanurz w syropie z coli i ponownie podpiecz (możesz użyć funkcji grilla), aż na mięsie powstanie przypieczona glazura.
Po wyjęciu z pieca możesz raz jeszcze pokryć klopsiki syropem. Podawaj ze słodko-kwaśnym sosem chili.

Kategorie przepisów