Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne)
I stało się- jeszcze tylko kilka godzin dzieli nas od Nowego Roku. Pewnie w momencie, kiedy piszę te słowa, wielu z Was śpi (żeby mieć energię na nocna szaleństwa), a reszta krząta się po kuchni przygotowując przekąski na wieczór. Jako, że należę do tej drugiej grupy, poniżej przepis na poczciwe klopsiki w słodko-pikantnej wersji.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Klopsiki w słodko-pikantnej glazurze (noworoczne) Składniki
- mielona wołowina - 500g
- bagietka - 3 kromki
- mleko - 1/2 szklanki
- cebula - 1 szt
- jajko - 1 szt
- olej - 1 łyżka
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
- ketchup - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- glazura
- coca cola - 1 szklanka
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- chili - ile możesz znieść :)
- sól - szczypta
Colę z cukrem, solą i chili gotuj aż powstanie syrop (ok. 30 minut). Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. W dużej misce namocz pieczywo w mleku, gdy stanie się miękkie wymieszaj z mięsem i pozostałymi składnikami klopsików.
Formuj z mięsa nieduże kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 230 oC przez ok. 20 minut. Lekko wystudzone klopsiki zanurz w syropie z coli i ponownie podpiecz (możesz użyć funkcji grilla), aż na mięsie powstanie przypieczona glazura.
Po wyjęciu z pieca możesz raz jeszcze pokryć klopsiki syropem. Podawaj ze słodko-kwaśnym sosem chili.