Kłębki z kadayif z pieczonym bakłażanem w środku

Mam słabość do tego kudłatego ciasta kadayif. Jest to tak naprawdę ciasto filo pocięte na cienkie jak włoski paseczki. U Ottolenghiego trafiłam na przepis na kłębki z tego ciasta wypełnione pyszną pastą z pieczonych bakłażanów. Oczywiście, że nie omieszkałam ich zrobić. :-) 
Zdjęcie - Kłębki z kadayif z pieczonym bakłażanem w środku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kłębki z kadayif z pieczonym bakłażanem w środku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
1,5 kg bakłażanów
200g ricotty
70 g dziugasa itp.
pół pęczka natki
1 jajo
kostka rozpuszczonego masła i olej słonecznikowy ok. 100ml
ok. 300g ciasta kadayif
sól, pieprz

salsa:
2 czerwone papryki ok. 320g
2 czerwone chilli
6 ząbków czosnku
8 zblanszowanych pomidorów l. 2 puszki całych pomidorów (ale wykorzystujemy same pomidory)
4 łyżki octu sherry l. ryżowego
100 ml oliwy
1/2 czerwonej średniej cebuli

Bakłażany nakłuwam w kilku miejscach, układam na blasze i piekę w 250 stopniach przez ok. godzinę, konkretnie do czasu aż będą miały miękki upieczony miąższ. Wtedy je studzę, wybieram miąższ, przekładam go na sitko i zostawiam na ok. pół godziny, żeby odciekł. 
Gdy pieką się bakłażany piekę też warzywa na salsę. Wstawiam do bakłażanów dodatkową blachę z ząbkami czosnku w łupinach, chilli i paprykami. Po 10 minutach wyjmuję czosnek i chilli, po kolejnych 20 minutach wyjmuję papryki. Papryki umieszczam w misce, przykrywam ją folią spożywczą, gdy ostygną to obieram je i wydobywam sam miąższ. Do niego dodaję miąższ chilli bez pestek (ale równie dobrze w sosie można wykorzystać świeże, nieupieczone chilli) i obrane ząbki czosnku, a także połowę pomidorów bez pestek. Blenduję. Potem dodaję ocet, sól, pieprz i stopniowo wlewam oliwę, mieszając, aż powstanie gęsty sos. Tak naprawdę oliwy dodaję wg własnego smaku. Od tego zależy jej ilość. Sos przekładam do miski, dodaję posiekaną połówkę cebuli i pokrojoną resztę pomidorów. Odstawiam.
Do drugiej miski wrzucam odsączony miąższ bakłażanów, dodaję ricottę, starty na grubych oczkach ser, posiekaną natkę, jajko, sól i pieprz. Mieszam.
Piekarnik nastawiam na ok. 220 stopni. 
20 g kawałki ciasta maczam w maśle wymieszanym z olejem, rozplątuję włoski i układam je na desce w kształt prostokąta, na środek kładę czubatą łyżkę masy bakłażanowej i owijam ją ciastem by cała znalazła się w środku kłębuszka. Kłębki układam na blasze na pergaminie. Polewam je resztką masła Piekę przez ok. 25 minut, aż zbrązowieją. Podaję z dużą ilością salsy.

Przepisy z tych kategorii

Wietnamskie sajgonki ( z mięsem, ryżem i warzywami)
2

Wietnamskie sajgonki ( z mięse…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Baba ghanoush z pastą tahini własnej roboty
4

Baba ghanoush z pastą tahini w…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Galaretka drobiowa z brzoskwiniami

Galaretka drobiowa z brzoskwin…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Grzanki z kozim serkiem i chutneyem figowym
1

Grzanki z kozim serkiem i chut…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Nadughi - kulki serowe z miętą
1

Nadughi - kulki serowe z miętą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
2

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Nadziewane muszle - przystawka Sylwester 2019
2

Nadziewane muszle - przystawka…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim