Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym

Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym

„Od zawsze” uwielbiam proste kruche ciasteczka, takie posypane cukrem, z maślanym posmakiem. Do wypieku tych zużyłam kruche ciasto, które zwykle wykorzystuję do pieczenia słodkich tart. Znakomicie nadało się do wykrawania małych gwiazdek i serduszek.
Jedną porcję wypieków doprawiłam domowym cukrem waniliowym, drugą- dżemem malinowym zrobionym latem z pełnych słońca owoców.
Zestaw w sam raz do popołudniowej herbaty, mojej ulubionej- z mlekiem.

Zdjęcie - Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym

Agata, 21 lutego 2010

Zdjęcie - Klasyczne maślane ciasteczka z cukrem i dżemem malinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Masło i cukier zmiksować w robocie kuchennym, aby składniki się połączyły. Wbić jajo i ubijać przez 30 sekund. Wsypać mąkę i miksować, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję (nie za długo, żeby nie zrobiło się twarde). Ciasto lekko wyrobić, włożyć do foliowego woreczka i na 30 minut schować do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wykrawać ulubione kształty ciasteczek.

 

*Gwiazdki z cukrem: surowe ciasteczka posmarować lekko roztrzepanym białkiem, posypać sporą szczyptą cukru. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 180oC na ok.10 minut (piec aż brzegi ciasta lekko zbrązowieją).

*Aby upiec serduszka z nadzieniem: z ciasta wykroić 2 razy tyle serduszek, ile ciastek chcemy mieć po upieczeniu. Na środku połowy z nich wykroić mniejsze serduszko (małą foremką). Część serduszka, która będzie spodem posmarować białkiem, na wierzchu ułożyć część z wyciętą "dziurką". Piec 2 minuty (na półce bliżej grzałki), po tym czasie nałożyć porcję dżemu na środek każdego ciasteczka (zbyt gęsty dżem należy podgrzać- to powinno sprawić że stanie się płynny), przestawić blachę na niższy poziom. Piec dalej do zbrązowienia brzegów.

Kategorie przepisów