Klasyczne kotlety jajeczne
Dzisiaj przepis na klasyczne kotlety z ugotowanych jajek z dodatkiem natki pietruszki. Są bardzo proste w przygotowaniu. Można je podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami, na przykład brokułem lub marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się na wegetariański obiad, zasmakują także dzieciom :).
PRZEPIS NA KLASYCZNE KOTLETY JAJECZNE (6 małych kotlecików)
Składniki :
6 dużych jajek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Dodatkowo :
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Jak zrobić klasyczne kotlety jajeczne : Pięć jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć do miski na tarce na małych oczkach. Dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać surowe jajko i bułkę tartą, ponownie wymieszać. Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.