Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe
Kladdkaka – ta tajemnicza dla nas nazwa skrywa niesamowity, pełen smaku, a jednocześnie prosty i szybki do przygotowania deser. Coś na kształt amerykańskiego brownie lub lava cake. Do przygotowania tego półpłynnego wewnątrz ciasta potrzeba niewiele czasu i równie mało składników. W zasadzie wszystko to, co potrzeba do kladdkaki ma się zazwyczaj w kuchennych szafkach.
Wszyscy wiemy jak cenna jest każda chwila podczas przygotowań do świąt. Takie wypieki mogą wszystko ułatwić. Ciasto może stanąć na stole w zaledwie 30 minut. Wybornie smakuje już na ciepło, z odrobiną bitej śmietany lub sosem owocowym. Idealne zakończenie świątecznego posiłku.
Składniki:
(forma 20-22cm)
- 130g masła
- 3 jajka
- 250g cukru trzcinowego demerara
- 50g ciemnego kakao
- 115g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Masło roztop na niewielkim ogniu. Lekko przestudź.
- Do roztopionego masła dodaj cukier i chwilę mieszaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
- Dodaj kakao, mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łopatką.
- Jajka rozmąć widelcem i dodaj do masy. Mieszaj do połączenia się składników.
- Ciasto wylej do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno)
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
- Ciasto powinno być ścięte na powierzchni, ale lekko płynne wewnątrz.
- Ostudź.
- Przełóż na talerz i oprósz kakao lub cukrem pudrem wg uznania.
Smacznego!