Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe
Kladdkaka – ta tajemnicza dla nas nazwa skrywa niesamowity, pełen smaku, a jednocześnie prosty i szybki do przygotowania deser. Coś na kształt amerykańskiego brownie lub lava cake. Do przygotowania tego półpłynnego wewnątrz ciasta potrzeba niewiele czasu i równie mało składników. W zasadzie wszystko to, co potrzeba do kladdkaki ma się zazwyczaj w kuchennych szafkach.

Wszyscy wiemy jak cenna jest każda chwila podczas przygotowań do świąt. Takie wypieki mogą wszystko ułatwić. Ciasto może stanąć na stole w zaledwie 30 minut. Wybornie smakuje już na ciepło, z odrobiną bitej śmietany lub sosem owocowym. Idealne zakończenie świątecznego posiłku.

Zdjęcie - Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(forma 20-22cm)

  • 130g masła
  • 3 jajka
  • 250g cukru trzcinowego demerara
  • 50g ciemnego kakao
  • 115g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop na niewielkim ogniu. Lekko przestudź.
  • Do roztopionego masła dodaj cukier i chwilę mieszaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  • Dodaj kakao, mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łopatką.
  • Jajka rozmąć widelcem i dodaj do masy. Mieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto wylej do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
  • Ciasto powinno być ścięte na powierzchni, ale lekko płynne wewnątrz.
  • Ostudź.
  • Przełóż na talerz i oprósz kakao lub cukrem pudrem wg uznania.

Smacznego!

Zdjęcie - Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów