Keks świąteczny

Keks świąteczny
Zdjęcie - Keks świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Keks świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 1/4 szklanki oleju Kujawskiego
  • 300 g mąki pszennej (+ 1 łyżka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 300-350 g bakalii
Przygotowanie Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.


Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dolać olej i jeszcze chwilę ubijać.


Miękką margarynę zmiksować, stopniowo dodawać masę jajeczną i ubijać na wysokich obrotach (gdyby masa zaczęła się warzyć, dodać 1-2 łyżki mąki). Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Bakalie wymieszać z 1 łyżką mąki i dodać do ciasta razem z aromatem rumowym.


Ciasto włożyć do natłuszczonej keksówki (9 x 33 cm), wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec przez 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby podpiec jeszcze kilka minut).



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów