Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą

Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą






Zdjęcie - Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKeks to ciasto pełne bakalii i orzechów. Wypiekane już w starożytnym Rzymie z orzeszkami piniowymi i granatem. Mój keks jest pełen orzechów i ekologicznych suszonych owoców.

Składniki:
po 40 gram:
- suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli,
- kandyzowanej skórki z pomarańczy
- śliwek,
- żurawin
- miechunki ( dałam ale nie jest konieczna)- orzechów włoskich
- laskowych lub nerkowca
50 ml alkoholu np. rumu
200 gram miękkiego masła
200 gram mąki orkiszowej jasnej
50 gram mąki żytniej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 gram cukru trzcinowego
mleko letnie 100 ml
5 dużych jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można też dodać 0,5 łyżeczki sody)
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- biała czekolada
- mak
- 2 łyżeczki oleju kokosowego

Owoce przesiekać i zalać rumem. Odstawić na kilka godzin. Orzechy drobno pokroić podobnie jak suszone owoce. Odsączyć na sicie bakalie, dodać orzechy i wymieszać z łyżką mąki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.


Masło utrzeć w misie z cukrem na puch. Dodać żółtka dalej ucierać. Następnie dodawać mąki, mleko i wanilię. Dodać ubitą pianę. Dodać bakalie i całość delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do formy prostokątnej i równomiernie rozprowadzić ciasto. Upiec w 180 stopniach 50- 60 minut sprawdzając patyczkiem.
Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego.

Kategorie przepisów