Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami

Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami

Słodziutkie polskie truskawki, owocowy przysmak na jaki wszyscy czekamy z utęsknieniem. To chyba najbardziej uniwersalny sezonowy owoc jaki można sobie wyobrazić. Ciasto, tort, mus, deser w pucharku, lody, koktajl – czymże byłyby one bez apetycznych truskawek? Tego roku zakupiliśmy sami mnóstwo truskawkowych sadzonek, konkretnie truskawki pnącej. Na efekty trzeba jeszcze troszkę poczekać, gdyż nasze truskawki są z rodzaju owocujących później. Już nie mogę się doczekać jak pięknie zaczną kwitnąć, a później owocować. Swoje własne zbiory cieszą jeszcze bardziej.

Jednym z moich sposobów na wykorzystanie truskawek jest przygotowanie koktajlu – konkretnie nazywam go truskawkowym kefirem. Swojego czasu próbowałam różnych połączeń koktajlowych: z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, czy krowim mlekiem. Jednak mus truskawkowy zblendowany z zimnych, orzeźwiającym kefirem to najlepsze sprawdzone połączenie. Dobrej jakości kefir ma lekko musującą strukturę, jest rzadki ale nie wodnisty, kultury bakterii zapewniają i chłodna temperatura zapewniają mu orzeźwiający posmak. W dodatku w połączeniu koktajlowym nie ścina się nawet po kilku godzinach, koktajl wystarczy ponownie zamieszać i odzyskuje swój pierwotny wygląd.

Zdjęcie - Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kefir truskawkowy ze świeżymi truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Koktajl
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Kalorie: 80 kcal

Najlepszy przepis na koktajl ze świeżych truskawek, niskokaloryczny. Mus truskawkowy z kefirową bazą to sprawdzone połączenie koktajlu.

Składniki:
  • 800 g świeżych polskich truskawek

  • 200 ml schłodzonego kefiru Krasnystaw

  • 2 łyżki zwykłego cukru (lub mniej lub więcej)


Sposób przygotowania:
  • Świeże słodziutkie truskawki umieść na durszlaku i opłukaj chłodną wodą. Oczyść z szypułek. Przełóż do wysokiego naczynia.
  • Dodaj cukier (możesz go pominąć lub dodać nieco więcej, jeśli lubisz słodsze koktajle) oraz kefir. Zblenduj przez chwilę, aż całe truskawki się rozpadną ale mniejsze cząstki będą wciąż wyczuwalne.
  • Wypij od razu lub przechowaj w lodówce do 5 godzin.
Uwagi:
  • Ciastko na zdjęciu to ciasteczko mandarynkowe z mojej ulubionej cukierni Kołaczek w Oświęcimiu.

Kategorie przepisów