Kaya - malezyjski dżem kokosowy

Kaya, to nic innego jak jajeczny krem przygotowywany na parze, tyle, że mocno kokosowy i bardzo gęsty. Całkiem smaczny, jeśli jest mocno schłodzony. Jak podaje Kit Bruczkowski w misięczniku "Kuchnia" w Malezji można nawet kupić gotowy taki "dżem". U nas z pewnością nie każdemu przypadnie go gustu...

Zdjęcie - Kaya - malezyjski dżem  kokosowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

5 jajek

150 g cukru

160 ml śmietanki kokosowej lub mleka

szczypta soli

W garnku zagotowujemy trochę wody, stawiamy na nim miskę z wyżej podanymi skladnikami (rozmieszanymi). Gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zajmuje to ok. godziny. Przekładamy pastę do słoika i wstawiamy do lodówki.

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy