Kawowo-czekoladowe muffiny z płatkami owsianymi
Te muffiny to świetna przekąska dla tych, którzy popołudniami potrzebują zastrzyku energii w postaci kofeiny i cukru. Przepis znalazłam na tym blogu. Babeczki są sprężyste, ze względu na zawartość zarodków pszennych i płatków owsianych trochę ciężkawe, ale interesujące w smaku. Takie dwa w jednym, dla tych którzy są ciągle w biegu.
Przy okazji kilka słów o zarodkach pszennych, które już po raz kolejny są składnikiem pieczonych przeze mnie muffinek. Poprzednio dodałam je do muffinek z ananasem i marchewką. Zarodki pszenne otrzymuje się z dolnej części ziarna pszenicy, z miejsca, z którego wyrasta kiełek. W procesie oczyszczania ziarna do produkcji białej mąki zarodki wraz z otrębami są odrzucane, co powoduje, że biała mąka jest pozbawiona najwartościowszych składników. Zarodki tak jak i otręby można kupować oddzielnie i dodawać do ciast, panierek, jogurtów, kefirów, mleka i twarogu wzbogacając swoją dietę o witaminy z grupy B, witaminy E oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez, potas i cynk.
W 100g mąki oczyszczonej i w 100g zarodków pszennych
- Witamina E (mg) - 0,3 (mąka), 24,7(zarodki)
- Witamina B1 (mg) - 0,06, 2,00
- Witamina B2 (mg) - 0,03, 0,72
- Witamina B6 (mg) - 0,7, 4,5
- Niacyna (mg) - 0,18, 4,00
- Kwas foliowy (mg) - 10,0, 520,00
- Potas (mg) - 108, 837
- Wapń (mg) - 15, 69
- Magnez (mg) - 10, 250
- Żelazo (mg) - 1,3, 8,0
- Cynk - 1050, 12000
- Miedź - 170, 950
- Mangan - 538, 11420
- Selen - 19, 110
Wracając do przepisu.
Składniki na 12 muffinek:
- 225g mąki
- 100g płatków owsianych
- 3 łyżki rozpuszczalnej kawy esspresso
- 60g zarodków pszennych
- 70g brązowego cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszktatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wanili (użyłam pasty)
- 100g groszków czekoladowych
- 12 dużych kawałków czekolady do dekoracji
Do dużej miski wsyp: mąkę, płatki owsiane, kawę, zarodki pszenne, cukier, proszek, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wymieszaj wszystkie składniki. W innym naczyniu rozbełtaj widelcem jajko, dodaj mleko, olej i wanilię. Dobrze wymieszaj i wlej do suchych składników. Łyżką wymieszaj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec wmieszaj groszki czekoladowe. Ciasto jest dosyć gęste. Łyżką przełóż do papilotek, na wierzch każdej babeczki połóż kawałek czekolady. Piecz około 20 min. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)
Wydrukuj przepis