Kawowe muffiny z kawałkami czekolady
Dziś przepis na kawowe muffiny mojego własnego pomysłu. Jestem bardzo zadowolona z tych babeczek, bo są dokładnie takie jak lubię, puszyste, delikatne w smaku, z lekko spieczonym wierzchem. No i pięknie rosną w górę, mają takie urocze "górki". Moi domownicy również je polubili i to nie tylko ze względu na wygląd. Do ciasta oprócz kawy rozpuszczanej dodałam odrobinę kawy mielonej, stąd te czarne kropeczki.
Składniki na 6-8 muffinek:
Do dużej miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, mieloną kawę, cukier puder i dobrze wszystkie te składniki wymieszaj. W osobnym naczyniu zalej gorącą wodą łyżeczkę espresso i wlej do mieszanki suchych składników. Dodaj mleko, margarynę i jajko. Mieszaj warzechą lub łyżką aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu delikatnie wmieszaj kawałki czekolady.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Nie więcej niż 3/4 wysokości, babeczki ładnie rosną w górę.
Piecz około 15-20 min. Nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyciągnięciu z babeczki jest suchy można zakończyć pieczenie. Upieczone babeczki pozostaw na chwilę w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie rozpuść odrobinę ciemnej czekolady (ja zwykle wykorzystuję mikrofalówkę) i udekoruj wierzch każdej babeczki. Smacznego !
Wydrukuj przepis
- 95g mąki
- 40g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka grubo zmielonej kawy
- 70g cukru pudru
- 1 jajko
- 70g miękkiej margaryny
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczanej espresso zaparzonej w 50 ml gorącej wody
- 25 ml mleka
- 3 łyżki groszków czekoladowych (ciemna czekolada) + do dekoracji
Do dużej miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, mieloną kawę, cukier puder i dobrze wszystkie te składniki wymieszaj. W osobnym naczyniu zalej gorącą wodą łyżeczkę espresso i wlej do mieszanki suchych składników. Dodaj mleko, margarynę i jajko. Mieszaj warzechą lub łyżką aż ciasto będzie mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu delikatnie wmieszaj kawałki czekolady.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek. Nie więcej niż 3/4 wysokości, babeczki ładnie rosną w górę.
Piecz około 15-20 min. Nakłuj patyczkiem, jeżeli po wyciągnięciu z babeczki jest suchy można zakończyć pieczenie. Upieczone babeczki pozostaw na chwilę w formie, w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie rozpuść odrobinę ciemnej czekolady (ja zwykle wykorzystuję mikrofalówkę) i udekoruj wierzch każdej babeczki. Smacznego !
Wydrukuj przepis