Kawowa Pavlova z granatem.

Kawowa Pavlova z granatem.

Zdjęcie - Kawowa Pavlova z granatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łzawego czerwca dzień piąty… Na szczęście w mojej kuchni nie jest tak buro, jak za oknem…

Wczoraj było obiadowo – owocowo, a dziś dla przełamania rutyny, będzie deserowo – owocowo. Gdy byłam dzieckiem, w jednej z pobliskich piekarni sprzedawano pyszne kawowe bezy. Chrupiące, ciągnące w środku, pyszne… Chyba z obawy przed uzyskaniem czegoś zupełnie nieprzypominającego tamten smak nigdy nie piekłam bez. Byłam przekonana, że z piekarnika wyciągnę słodką skałkę. Na szczęście się myliłam. Ten przepis nie wymaga wiele pracy, więc jest tym, co lubię najbardziej, a efekt jest porażający. Tort stał się hitem w moim domu i już mam zamówienie na kolejne.

Lista składników potrzebnych do przygotowania tortu:

Beza:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej,
  • szczypta soli,
  • 220g drobnego cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka octu
  • łyżka mielonej kawy

Krem i dekoracja:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • opakowanie serka mascarpone 250g
  • 1/2 laski wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 dojrzały granat
  • kilka listków mięty

Przygotowanie bezy:

Mając świadomość, że w piekarniku  nie zmieszczę dwóch spodów bezowych jednocześnie, całą pracę rozłożyłam na dwie części. Wszystkie składniki podzieliłam na pół i upiekłam spody oddzielnie. Białka ubiłam z solą na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawałam stopniowo cukier. Piana musi być bardzo sztywna. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną, ocet i kawę i delikatnie wymieszałam.

Na papierze do pieczenia odrysowałam okrąg o średnicy 21-23cm. Wyłożyłam pianę i rozsmarowałam wewnątrz narysowanego okręgu. Tak przygotowany blat mojego toru wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 5 minutach zmniejszyłam temperaturę do 140-150°C i piekłam kolejne 50 minut. Beza powinna lekko spękać być chrupiąca, sucha na zewnątrz i klejąca w środku. Nie powinna też zbytnio się zrumienić. Po upieczeniu bezę należy zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Krem i dekoracja:

Dekorację mojego tortu robiłam na następny dzień. Do schłodzonej śmietanki dodałam ziarna z połowy laski wanilii, 2 łyżki cukru i ubiłam na sztywno. W drugiej miseczce serek mascarpone roztrzepałam mikserem i połączyłam ze śmietaną. Tak powstał pyszny krem do tortu.

Pierwszą bezę położyłam na paterze spodem do góry. Posmarowałam połową kremu i przykryłam drugą bezą. Tym razem spodem w dół, tak jak się piekła. Wyłożyłam na nią resztę kremu i posypałam ziarnami granatu. Tort udekorowałam kilkoma listkami mięty.

Zdjęcie - Kawowa Pavlova z granatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz już wiem, że beza to nic strasznego i będzie częstym gościem na naszym stole.

Smacznego ?

Kategorie przepisów