Kawowa babka z wiśniami i polewą czekoladową
Składniki:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g miękkiego masła
100g drobnego cukru
2 łyżki kawy instant (w proszku)
4 jajka
200g konfitury wiśniowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie)
na polewę: 100g gorzkiej czekolady, 1 płaska łyżka masła, 1 łyżeczka konfitury wiśniowej
Wykonanie:
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W robocie utrzeć masło z cukrem i kawą. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczno - maślaną. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz konfiturę z wiśni i dobrze wymieszać. Ciastem napełnić formę na babkę, pamiętając przy tym, że podczas pieczenia urośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. W celu uzyskania polewy należy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i masło, a następnie dodać konfiturę i wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Polewę nakładać na ostudzoną babkę.
Przepis własny