Kawa po szkocku

Kawa po szkocku
Pamiętam jak z 12 lat temu pracowałam w amerykańskiej restauracji jako kelnerka i tam jedną z najlepiej sprzedawanych kaw była ta, po szkocku, z oryginalną szkocką whisky - Jameson.

Zdjęcie - Kawa po szkocku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Spróbowałam ją odtworzyć w domu, bo dokładnych proporcji nie znałam, tylko składniki i udało się. Najlepsza po niedzielnym lub weekendowym obiedzie, wypita na spokojnie w towarzystwie swojej połówki lub przy dobrej książce - ja próbuję pochłonąć Diunę;)
Zdjęcie - Kawa po szkocku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 20 ml szkockiej whisky
  • 1 filiżanka mocnej kawy - użyłam rozpuszczalnej ale najlepsza byłaby z ekspresu ciśnieniowego - podwójna espresso
  • cukier trzcinowy wedle uznania - na jedną porcję około 2 łyżeczek

Przygotowanie:
  • do żaroodpornej i ogrzanej szklanki wlać whisky, wsypać cukier
  • uzupełnić świeżo zaparzoną kawą i mieszać aż cukier się rozpuścic
  • czytać książkę dalej popijając gorącą kawę

Zdjęcie - Kawa po szkocku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów