Katarzynki

Zdjęcie - Katarzynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Katarzynki. W dzień swojego imienia.

Ulubione. Idealnie korzenne w smaku i aromacie.
Koniecznie duże i grubaśne.
"Jak prawdziwe, takie jak kiedyś kupowałam" - Mum.

Po upieczeniu są twarde jak kamień. Teoretycznie powinny leżeć zamknięte w puszce i tam mięknąć przez parę tygodni. Jednak czekanie nie jest moją mocną stronę :) Kilka plasterków jabłka przyspieszy proces "dojrzewania" i sprawi, że pierniki są cudownie miękkie już na drugi dzień.



Składniki
przepis z blogu Moje Wypieki; autorka - Barbara Bytnerowiczowa

  • 20 dag miodu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • kilka łyżek karmelu [dałam 1 łyżkę ciemnego kakao]
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą [zapomniałam] i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.Smacznego :)* jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany [nie dodawałam]

Zdjęcie - Katarzynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami duże, na całą dłoń - więcej dobrego do jedzenia :)



Zdjęcie - Katarzynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Proziaki

Proziaki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Murzin
1

Murzin

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Hekele - śląska sałatka śledziowa
1

Hekele - śląska sałatka śledzi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Siemieniotka z ziołowymi grzankami

Siemieniotka z ziołowymi grzan…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Zalewajka

Zalewajka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukier miętowy

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
2

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pełnoziarniste bułeczki bao

Pełnoziarniste bułeczki bao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią
1

Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

food² food²
Food Square