Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem (Młodzowy kuch z kruszonką i glancem)
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem)
"Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy kuch znajduje się na liście produktów tradycyjnych.
Składniki: Zaczyn 35-40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki mąki
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta)
2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo
garść rodzynek (sparzonych i oszuszonych)
Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić pod przykryciem w ciepłe do podwojenia objętości - na ok. godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz króciutko zagnieść. Formę (u mnie 36x21 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, posypać kruszonką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45-50 minut. Kruszonka 200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
120 g masła (miękkiego)
80 g cukru pudru
Wszystkie składniki kruszonki połączyć, schłodzić w lodówce.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Składniki: Zaczyn 35-40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki mąki
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto 550 g mąki
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
1 obrane i drobno starte jabłko (najlepiej szara reneta)
2 łyżki miękkiego masła + dodatkowo
garść rodzynek (sparzonych i oszuszonych)
Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić pod przykryciem w ciepłe do podwojenia objętości - na ok. godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz króciutko zagnieść. Formę (u mnie 36x21 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, posypać kruszonką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45-50 minut. Kruszonka 200 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
120 g masła (miękkiego)
80 g cukru pudru
Wszystkie składniki kruszonki połączyć, schłodzić w lodówce.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji