Kaszotto z pomidorami i smażonymi kurkami oraz natką pietruszki
Przepis został przygotowany specjalnie dla Magazynu „Miasto Kobiet" i ukazał się w numerze 60/2014.
Składniki
(przepis na 4 osoby)
1½ szklanki kaszy jęczmiennej
4 szklanki bulionu warzywnego
2 pomidory
250 g kurek
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przesmażyć kaszę jęczmienną na oliwie do zeszklenia, a następnie dodawać stopniowo bulion warzywny i dolewać, gdy zostanie wchłonięty. Usmażyć kurki na maśle. Gdy kasza będzie miękka, dodać kurki oraz ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do kaszy; wymieszać i podawać kaszotto posypane posiekaną natką pietruszki.