Kaszka manna zapiekana z jabłkami

Kaszka manna zapiekana z jabłkami


Zdjęcie - Kaszka manna zapiekana z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest najlepsza wersja kaszki mannej jaką dotychczas jadłam. Do kaszki dodałam jajko dzięki temu po zapieczeniu powstał jedwabisty krem, a potrawa zyskała na treści i sytości. Dzięki temu, że foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, kaszka od spodu ma pyszną chrupiącą skórkę. Jabłko przekroiłam na pół i starłam na cienkie plasterki na tarce, nie obierając go ze skórki. Na koniec posypałam szczyptą cynamonu.
Kasza manna zapiekana z jabłkami dla 1 osoby naczynie żaroodporne/foremka 19 cm
1 szkl. mleka, ¼ szkl kaszy mannej, 1 łyżka cukru, 1 jajko, 1 czerwone jabłko, cynamon i cukier do posypania
Piekarnik nastawić na 180°C. Mleko zagotować, na gotujące się mleko wsypać kaszkę manną, cukier i mieszając trzepaczką zagotować ponownie. Zdjąć z palnika, wbić jajko i energicznie wymieszać, żeby jajko dobrze się połączyło z kaszką. Jabłko przekroić na pół i obie połówki zetrzeć na plasterki na tarce. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wlać gorącą kaszkę i ułożyć plasterki jabłka. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec 20 minut. Posypać cynamonem i szczyptą cukru i podawać po lekkim przestudzeniu.

Kategorie przepisów