Kasza jęczmienna z duszonymi warzywami
Do tej pory podobne danie robiłam z ryżem a nie wpadłam na to żeby użyć kaszę jęczmienną. Potrawa jest delikatna, sycąca ale nie obciążająca żołądek. Dzięki kurkumie jest przyjemnie żółta ale jeśli uważacie, że zmieni smak dania można z niej zrezygnować. Podobną kaszę miałam okazję próbować podczas tego spotkania i tak mi posmakowała, że niedługo potem zrobiłam ją w domu. Danie można serwować do mięsa ale można też zjeść zupełnie samodzielnie.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
Kaszę ugotować w oddzielnym garnku al dente. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, oraz cukinię i papryki. Chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Dusić aż warzywa będą prawię miękkie. Dodać kurkumę i kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze chwilę razem aby smaki przeszły nawzajem. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Posypać natka pietruszki.
Smacznego:)