Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Pomysł na pyszne, aromatyczne śniadanie albo cieplutką kolacje. Zdrowy, sycący i bogaty w składniki odżywcze posiłek, który ja robię dość często. W zasadzie zmieniają się tylko owoce, których używam - bo pasują tutaj idealnie nie tylko jabłka, ale też śliwki, brzoskwinie cz wiśnie. Gwarantuję, że jeśli raz spróbujecie będziecie często wracać do tego dania.
Składniki na kasza jaglaną zapiekaną z jabłkami:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka, napoju roślinnego lub wody
- ok 5 średniej wielkości jabłek
- cynamon
- 2 jajka
- płatki migdałów
- kilka orzechów włoskich
- garść rodzynek
- opcjonalnie cukier
Przygotowanie kaszy jaglanej zapiekanej z jabłkami:
Kaszę gotujemy na wodzie lub mleku, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj - klik) Ostudzoną mieszamy z jajkami, orzechami, rodzynkami. Jeśli lubicie słodkie dania to także z cukrem, czy inny słodzidłem. Połowę kaszy wykładamy do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem lub olejem kokosowym na kaszę układamy połówki jabłek i posypujemy cynamonem (można też je odrobinę posłodzić, ja wolę zdrowszą wersję bez cukru), na to wykładamy resztę kaszy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.