Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami
W moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę lżejszą jego wersję z chrupiącą skórką, z lekkim musem z odczuwalnym akcentem chrzanowym i prażonymi migdałami. Poezja!
Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English
Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami
(4 porcje)
Przygotowanie: 45 min
Składniki:
- 4 spore filety z karpia
- 100 ml śmietanki 36%
- 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego ze słoiczka
- 40 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
- garść uprażonych płatków migdałowych
- sól i pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- olej Kujawski z cytryną i bazylią do smażenia
- mak do posypania
Przygotowanie:
- W małym rondelku wymieszaj dokładnie śmietankę z chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
- Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty , lub do momentu aż przestaną być surowe (sprawdź w najgrubszym miejscu filet).
- Wyłóż filety na talerze wraz z musem z chrzanowym, posyp makiem i prażonymi migdałami i podawaj.
Smacznego!
English version
Carp with horseradish mousse and roasted almonds
(4 servings)
Ingredients:
- 4 carp fillets
- 100 ml cream 36%
- 3 teaspoons horseradish cream
- 40 g mascarpone cheese
- a handful of toasted flaked almonds
- salt and pepper
- juice of half a lemon
- Kujawski oil with lemon and basil for cooking
- poppy seeds for sprinkling
Preparation:
- In a small saucepan, mix cream with horseradish cream, place over low heat and cook for 5 minutes.
- Strain through a fine sieve or cheesecloth and set aside to cool. Next stir in the mascarpone cheese and season to taste with salt, pepper and lemon juice.
- In a large skillet, over high heat, warm the oil Kujawski and add carp fillets skin side down. Cook for 3-4 minutes, until the skin is browned, then turn the fillets over and cook for another 2 minutes, or until cooked (check the thickest part of the fillet).
- Place the fillets on plates with horseradish mousse, sprinkle with poppy seeds and toasted almonds and serve.
Enjoy!