Karp w galarecie

Karp w galarecie
Zdjęcie - Karp w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Karp w galarecie to specjał mojej Mamy. Jako jedyna ma w domu odwagę "zająć się" świeżym karpiem, więc ten przepis to specjalny ukłon w jej stronę. Przy okazji mocno ją pozdrawiam!!!, to pierwsze święta bez jej przysmaków... ale nadrobię sobie, jak wrócę :)



Składniki:
  • karp, średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • połowa pora
  • ¼ korzenia selera
  • 2 gałązki liści selera
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 l wody
  • sól, pieprz
  • łyżka przyprawy warzywnej

Karpia umyć, oczyścić i namoczyć w osolonej wodzie przez około dwie godziny. Po tym czasie odciąć mu łeb, a pozostałą część wyfiletować.

W litrze wody ugotować, razem z warzywami (nie trzeba ich kroić) oraz solą i pieprzem, łeb karpia przez około pół godziny. Następnie wyjąć warzywa i umieścić w garnku filety, gotując je dodatkowe 10 minut. Po tym czasie filety wyłowić z wywaru i pokroić na kawałki.

Udekorować talerz: na dno wyłożyć pokrojoną w plasterki marchewkę (ugotowaną w wywarze) oraz groszek. Następnie ułożyć kawałki karpia.

Wywar, w którym był gotowany karp przecedzić i ponownie zagotować. Na gorący, ale nie wrzący wywar, wsypać żelatynę i rozpuścić mieszając. Po przestudzeniu przelać do półmiska z warzywami i karpiem, po czym odstawić po wystygnięcia. Po całkowitym wystudzeniu przełożyć do lodówki i pozostawić do stężenia.

Karpia można podawać samego bądź skropionego sokiem z cytryny, czy też sosem na bazie chrzanu.
Z podanych proporcji wyszedł 1 spory półmisek ze zdjęcia.

Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami - przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl

Zdjęcie - Karp w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


PS Absolutnie najtrudniejsze danie do sfotografowania w mojej blogowej historii ;)





Kategorie przepisów