Karkówka ze śliwkami i cynamonem
Lubię połączenie mięsa z owocami, ale najbardziej jednak lubię do mięsa dodawać śliwki… Na blogu znajdziecie takie połączenia jak http://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, http://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet http://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka cynamonu a nie cynamonowe mięso ;-) Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania :-)
Karkówka ze śliwkami i cynamonemSkładniki:
- 1-1.5 kg karkówki
- 10-15 suszonych śliwek
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
1. Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, szczyptą gałki, papryką i zielem angielskim. Przykryć i zostawić na 24 godziny w lodówce.
2. Mięso podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Przełożyć mięso i cebulę do rondelka i podlać 400 ml zimnej wody. Dodać płatki chilii, miód, śliwki, sos sojowy i zioła prowansalskie.
Przykryć i dusić na małym ogniu około 1,5 – 2 godzin aż mięso będzie miękkie.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF