Karkówka i kasza gryczana zalana czerwonym winem w towarzystwie świeżych liści laurowych i szałwi
            
                    Kilka dni temu z braku czasu na obiad zmontowałam jednonaczyniowe danie, które jednocześnie dodaję do konkursowej akcji
Z oliwą extra vergine można..., ma być kolorowo - jest zielono, ma być zdrowo, są zioła, kasza gryczana, jest oliwa, ma być ulubione zastosowanie oliwy - jest, do marynowania.

Z samego rana, kiedy dzieci jadły śniadanie, ja pokroiłam karkówkę na plastry i połowę zamarynowałam na grilla, a drugą przygotowałam na obiad właśnie w tej formie;)
Było szybko, smacznie, "samo" się zrobiło, więc polecam.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego:)

Przepis dołączam do akcji
                
                
                
Z oliwą extra vergine można..., ma być kolorowo - jest zielono, ma być zdrowo, są zioła, kasza gryczana, jest oliwa, ma być ulubione zastosowanie oliwy - jest, do marynowania.

Z samego rana, kiedy dzieci jadły śniadanie, ja pokroiłam karkówkę na plastry i połowę zamarynowałam na grilla, a drugą przygotowałam na obiad właśnie w tej formie;)
Było szybko, smacznie, "samo" się zrobiło, więc polecam.
Składniki:
- 5 plastrów karkówki - około 0, 5 kg
 - 3 łyżki pieprzu ziołowego
 - kilkanaście świeżych liści laurowych
 - kilkanaście świeżych liści szałwi
 - 6 łyżek Oliwy z oliwek extra vergine Classico Monini
 - szklanka czerwonego wina - miałam wytrawne
 - 3 cebule
 - 2 torebki kaszy gryczanej
 - 1 szklanka bulionu z warzyw
 
Przygotowanie:
- na dno naczynia wylewamy 3 łyżki oliwy
 - wysypujemy kaszę
 - w osobnym naczyniu dokładnie smarujemy plastry karkówki w oliwie i posypujemy pieprzem ziołowym z każdej strony
 - cebulę obieramy, myjemy, kroimy, połowę wysypujemy na kaszę
 - na to ukladamy plastry karkówki
 - na nie resztę pokrojonej cebuli i liście laurowe i szałwię
 - całość polewamy winem
 - odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja to zrobiłam z rana, a około 14-tej już piekłam)
 - po minionym czasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni
 - dolewamy bulion warzywny, zamykamy naczynie i pieczemy około 1,5 godziny, zaglądamy w połowie czasu, jakby było za mało płynów, można dolać 0,5 szklanki wody)
 
- podawać w towarzystwie surówki z białych warzyw, wtedy smakuje najpyszniej, my zjedliśmy w towarzystwie selera
 
Smacznego:)

Przepis dołączam do akcji