Kapusta zasmażana sałatka do obiadu
Kapusta zasmażana z cebulką i kminkiem jest bardzo fajnym dodatkiem obiadowym, który można podać do wszystkich mięs. Bardzo lubię kapustę i tak przygotowaną zjadam czasami samą jako przekąskę. Przepis jest fajny, szybki i banalnie prosty w wykonaniu. Do kapusty dodałam tylko cebulę, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Kapustka wyszła pyszna, podałam ją do bitek z indyka. Nie musicie mieć młodej kapusty. Ja użyłam starej i sałatka była bardzo dobra. O tej porze roku ciężko jest dostać młodą kapustę, dlatego podpowiem Wam co należy zrobić aby stara kapusta szybko zrobiła się miękka. Koniecznie spróbujcie:)
Kapusta zasmażana składniki:
1/2 główki kapusty
1 cebula
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
50 olej do smażenia
Jak zrobić kapustę zasmażaną?
Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem tak aby woda dokładnie przykryła kapustę i odstawiamy na 15- 20 minut żeby zmiękła. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę odcedzamy. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy kapustę podsmażamy 2 minutki dolewamy wodę, mieszamy dodajemy kmin, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 15 minut. Jeżeli kapusta po tym czasie jest jeszcze twarda to dusimy jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Opublikowane: 12.11.2016
ekspansja smaku