Kapuśniak musi być kwaśny !

Kapuśniak musi być kwaśny !

Kapuśniak musi być kwaśny, prawda ?

Zdjęcie - Kapuśniak musi być kwaśny ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam kapuśniak taki prawdziwy z kiszonej kapusty, prosty nie przekombinowany. Ten dzisiejszy jest kwaśny taki jak winna być zupa na dzień kiedy rano się budzisz z bólem głowy i marzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama.

Kapuśniak

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • kawałek kiełbasy prawdziwej wędzonej
  • 20 dkg szynki wędzonej w kawałku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz do smaku
  • woda ok. 1,5 l.
  • 10 szt ziemniaków

Ja miałam kapustę w woreczku, delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania zupy dodałam ziemniaki i podałam zupę.

Zdjęcie - Kapuśniak musi być kwaśny ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa wyszła pyszna i rozgrzewająca w ten zimny dzień.

Spróbujcie, smacznego !

Zdjęcie - Kapuśniak musi być kwaśny ! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów