Kanelsnurrer - cynamonowe zawijańce z jabłkiem
Uwielbiam wszelkiego rodzaju cynamonowe bułeczki, a najbardziej wizualnie podoba mi się ich norweska wersja Kanelsnurrer. Idealnie nadają się jako przysmak do kawy i bardzo mi się kojarzą nie tylko ze Skandynawią, ale także z jesienią.
Cynamonowe supełki postanowiłam dodatkowo wzbogacić o kawałki jabłka, dzięki temu nabrały nowego charakteru.
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- suszonych drożdży instant - 5 g
- cukru - 50 g
- letniego mleka - 250 ml
- zimnego masła - 50 g
- szczypta soli - 1
- cynamonu (nadzienie) - 1 łyżeczka
- cukru (nadzienie) - 50 g
- jabłko (nadzienie) - 1 szt.
- miękkiego masła (nadzienie) - 100 g
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
- wałek
- nożyk
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy mikserem jeszcze 2 minuty, aż ciasto stanie się elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym dłuższym boku i o grubości 0,5 cm. Smarujemy masłem cynamonowym, zostawiamy brzegi wolne, posypujemy pokrojonym w kostkę jabłkiem.
4. Zginamy ciasto na pół, dzielimy na 12 pasków. Każdy z nich nacinamy, zostawiając końcówkę nieprzeciętą i zaplatamy jak warkoczyk. Następnie formujemy spirale w kształcie bułeczki. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek.
5. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
6. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.