Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo
Canarian mojo potatoes
Składniki. 15 ziemniaków małych, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki soli morskiej
Sos mojo. 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminku rzymskiego, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody gorącej
Wykonanie. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem ,aby ziemniaki pokryły się oliwką. Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone. W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać. Przygotować mojo. Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo..