Kanapki z kurczakiem i awokado
Kanapki to rzecz, która daje ogromne pole do popisu, a jednocześnie bardzo łatwo przy nich popaść w rutynę ;) Ja sama przeważnie jem je z tym, co się nawinie ;) Tym razem jednak zainspirował mnie pomysł z gazetki „Moje Gotowanie” (5/2011) i między dwoma kromkami umieściłam kurczaka, pastę z awokado i świeżą rukolę z ogródka :)
Takie kanapki są idealne na majowy piknik albo przynajmniej na drugie śniadanie na tarasie w przerwie od nauki ;)
KANAPKI Z KURCZAKIEM I AWOKADO 8 kromek pieczywa (najlepiej razowego), 1 nieduży filet z piersi kurczaka, 1 małe dojrzałe awokado, 1 łyżeczka majonezu, garść rukoli albo młodego szpinaku (u mnie rukola), sok z cytryny, sól i pieprz, odrobina oleju, przyprawa „Kurczak złocisty” (opcjonalnie)
Mięso cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem albo przyprawą do kurczaka (wg uznania). Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) na niewielkiej ilości oleju. Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałą pastą posmarować dość grubo 4 kromki chleba. Następnie nałożyć rukolę/szpinak oraz kurczaka pokrojonego na kawałki, przykryć pozostałymi kromkami i przekroić na skos.
KANAPKI Z KURCZAKIEM I AWOKADO 8 kromek pieczywa (najlepiej razowego), 1 nieduży filet z piersi kurczaka, 1 małe dojrzałe awokado, 1 łyżeczka majonezu, garść rukoli albo młodego szpinaku (u mnie rukola), sok z cytryny, sól i pieprz, odrobina oleju, przyprawa „Kurczak złocisty” (opcjonalnie)
Mięso cienko rozbić, oprószyć solą i pieprzem albo przyprawą do kurczaka (wg uznania). Usmażyć na patelni (najlepiej grillowej) na niewielkiej ilości oleju. Awokado obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem. Wymieszać z majonezem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałą pastą posmarować dość grubo 4 kromki chleba. Następnie nałożyć rukolę/szpinak oraz kurczaka pokrojonego na kawałki, przykryć pozostałymi kromkami i przekroić na skos.