Kanapka jogurtowa – ciasto w 10 minut!
Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników.
A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę!
Tak będzie i tym razem!
Przygotowałam dla Was przepis ( a właściwie to mama przygotowała ) , do którego potrzebujecie dosłownie kilka składników …. a zrobienie zajmuje ok. 10 minut!
Pokazane na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiło furorę!
Zapraszam!
https://www.instagram.com/sylwialadyga/
SKŁADNIKI:
( blacha ok. 24×26 cm )
* herbatniki – 300 g
* jogurt z kawałkami brzoskwiń – 800 g
* śmietana 30% lub 36% – 250 ml + 80 ml
* cukier puder – 2 łyżki
* żelatyna – 16 g
* czekolada mleczna – 100 g
* czekolada biała – 30 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żelatynę zalewamy w 1/3 szkl ( ok. 70 ml ) wrzątku, mieszamy, studzimy.
Na dnie wykładamy porcję herbatników jeden obok drugiego.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem – na sztywno ( uważamy, by nie przebić ).
Do miski przekładamy jogurty w temperaturze pokojowej, dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy, krótko miksujemy.
Do jednolitej masy dodajemy wystudzoną, ale płynną żelatynę ( hartując wcześniej )
Masę wylewamy na ciastka, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy.
Przykrywamy warstwą herbatników, odstawiamy na 15 minut ( ale nie do lodówki ).
Do mlecznej czekolady wlewamy 60 ml śmietany, grzejemy, ale nie gotujemy.
Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.
Do białej czekolady wlewamy 20 ml śmietany – postępujemy jak w przypadku mlecznej.
Na ciasto wylewamy mleczną, a następnie białą czekoladę, dekorujemy.
Odstawiamy do schłodzenia.
Smacznego!
Ps. zobaczcie też inne BŁYSKAWICZNE ciasta na blogu!