Kanadyjska szarlotka Froda (pełnoziarnista)
Pozostając w szarlotkowych klimatach, proponuję zdrowszą i mniej kaloryczną wersję tego pysznego ciasta.
Bajecznie prosta. Najdłużej zajmuje obranie i pokrojenie jabłek. Reszta działa już na zasadzie "wrzuć i wymieszaj". W oryginalnym przepisie mąka pszenna, u mnie pełnoziarnista. Pomimo ciężkiej mąki ciasto jest miękkie i sprężyste - choć tak po prawdzie nie ma jego zbyt wiele. Mocno nadziana jabłkami. Użyłam kortlandów, które po upieczeniu tylko lekko zmiękły i pozostały chrupiące.
Najlepsza na ciepło - wówczas nawet trudno odróżnić ją od wypieku na białej mące. Pyszna z lodami, chociaż mi najbardziej smakowała z gęstym jogurtem. Ciasto polecam przechowywać przykryte ściereczką, dzięki czemu z biegiem czasu nie wysycha, ale lekko wilgotnieje. Smaczna nawet na trzeci dzień, podana właśnie z jogurtem lub ulubionym serkiem.
Kanadyjska szarlotka Froda wykonaniem i wyglądem przypomina dużo wcześniej prezentowany u mnie jabłecznik włoski. Wersja kanadyjska - za sprawą tłuszczu w składzie (całe jajka i masło) - jest bardziej delikatna, lekko wilgotna i przyjemnie maślana. Dla osób zaczynających przygodę z wypiekami pełnoziarnistymi będzie idealna. Oczywiście "starzy wyjadacze" również będą zachwyceni - ja byłam! :)
Składniki:(przepis znaleziony na blogu najsmaczniejsze.pl, dokąd odsyłam po oryginalną wersję)
- 6-8 jabłek (u mnie kortlandy)
- 255 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 100 g fruktozy/demerary
- 80 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon
Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać, dodać zimne pokrojone masło i rozetrzeć palcami.Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do mąki razem z cukrem (zostawić dwie łyżeczki), przemieszać.Jajka ubić razem z mlekiem i dodać do mąki z jabłkami, wymieszać (mogą pozostać suche miejsca - w trakcie pieczenia wszystko ładnie się wypiecze), przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Wygładzić i posypać pozostałym cukrem i cynamonem.Szarlotkę piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut. Ciasto lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem