Kakaowo-jogurtowe cake pops z zieloną herbatą
Kilka dni temu pozostawiłam kule na pastwę losu i staram się ćwiczyć mój lekko pokraczny chód. Idzie mi coraz lepiej, bo przyznaję ciężko usiedzieć mi w jednym miejscu i cały czas gdzieś mnie nosi. Dziś po paczkę ciastek potrzebnych do wpisu udałam się, aż do centrum miasta :).
Tak więc prezentują Wam śniadanie dla wszystkich niejadków, których kanapki nie zadowolą, a owsianki przyprawiają o mdłości. Ciasteczka na patyku idealnie sprawdzą się w długie, wolne poranki, dodadzą sił i utrzymają przy życiu do obiadu.
Składniki (ok.15szt.): 6 ciasteczek BelVita (kakaowych z jogurtem naturalnym), 50g mascarpone,
6 łyżek cukru pudru, 1/2 łyżeczki zielonej sproszkowanej herbaty matcha, odrobina wody, ozdoby
+ ok.15 wykałaczek, 2 jabłka
Blendujemy ciasteczka na pył. Do pokruszonych ciastek dodajemy serek i wszystko razem ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Z masy formujemy kuleczki i układamy na talerzyku.
Łączymy cukier puder z wodą i zieloną herbatą, tak by powstał gęsty lukier. W lukrze moczymy wykałaczki i wbijamy w kulki. Talerzyk z kuleczkami wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki.
Po wyjęciu kuleczki oblewamy lukrem, pozbywamy się jego nadmiaru i ozdabiamy.
Patyczek z ciastkiem wbijamy w jabłko tak by lukier spokojnie stężał.
Cake pops mimo swojej zdrowszej wersji sprawdzą się też idealnie na przyjęciach.