Kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami

Kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami

Cześć,

Dziś powrót do tematu drugich śniadań do pracy. Zapraszam Was na kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami.

Zdjęcie - Kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 6 drożdżówek):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • 1 opakowanie skórki z pomarańczy,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka z górką suszonego szafranu,
  • garść płatków migdałów,
  • opcjonalnie 1 jajko do posmarowania drożdżówek.

Zdjęcie - Kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • Mąkę mieszamy z solą, skórką pomarańczy, szafranem, kakao i migdałami. Dodajemy mleko wymieszane z uprzednio roztrzepanym jajkiem, olej oraz rozczyn drożdży. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. W razie gdyby masa była za wilgotna – dodajemy mąki a w przypadku gdyby mieszanka była za sucha – dodajemy mleka.
  • Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1,5h.
  • Z ciasta formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i kładziemy w odstępach na blasze nasmarowanej olejem. Pośrodku każdej drożdżówki robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy konfiturę. Całość na koniec smarujemy roztrzepanym uprzednio jajkiem.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Smacznego! Zdjęcie - Kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gosia

Kategorie przepisów