Kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami
Cześć,
Dziś powrót do tematu drugich śniadań do pracy. Zapraszam Was na kakaowe drożdżówki ze skórką pomarańczy, szafranem i migdałami.
Składniki (na 6 drożdżówek):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 płaska łyżka kakao,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki wody,
- 20 gram świeżych drożdży,
- 1 opakowanie skórki z pomarańczy,
- 1/3 szklanki oleju,
- 4 łyżki cukru kryształu,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka z górką suszonego szafranu,
- garść płatków migdałów,
- opcjonalnie 1 jajko do posmarowania drożdżówek.
Making-of:
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Rozczyn odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Mąkę mieszamy z solą, skórką pomarańczy, szafranem, kakao i migdałami. Dodajemy mleko wymieszane z uprzednio roztrzepanym jajkiem, olej oraz rozczyn drożdży. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. W razie gdyby masa była za wilgotna – dodajemy mąki a w przypadku gdyby mieszanka była za sucha – dodajemy mleka.
- Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1,5h.
- Z ciasta formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i kładziemy w odstępach na blasze nasmarowanej olejem. Pośrodku każdej drożdżówki robimy małe wgłębienie, w którym umieszczamy konfiturę. Całość na koniec smarujemy roztrzepanym uprzednio jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Smacznego!
Gosia