Kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane z 8 numeru Magazynu Apetyt
Cześć,
Dziś zapraszam Was do nowego numeru Magazynu Apetyt – Małopolskiego magazynu blogerów kulinarnych, gdzie znajdziecie m.in. mój przepis na kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane.
Składniki (na około 20 sztuk):
- 100 gram górskich płatków owsianych,
- 90 gram mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 i ½ łyżeczki kakao,
- 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
- 1 jajko,
- 4 łyżki miodu (dowolnego),
- 1 duża marchewka.
Making-of:
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy otręby, proszek, kakao i cynamon. Całość mieszamy. Dodajemy startą na drobno marchew. W drugiej misce mieszamy masło z jajkiem oraz miodem.
- Dodajemy wilgotne składniki do mieszanki z mąką. Mieszamy aż do uzyskanie względnie jednorodnej masy. Przykrywamy miskę z masą folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Masę nakładamy po łyżeczce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni – aż się zarumienią po bokach.
Smacznego!
Gosia