Kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane z 8 numeru Magazynu Apetyt

Kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane z 8 numeru Magazynu Apetyt

Cześć,

Dziś zapraszam Was do nowego numeru Magazynu Apetyt – Małopolskiego magazynu blogerów kulinarnych, gdzie znajdziecie m.in. mój przepis na kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane.

Zdjęcie - Kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane z 8 numeru Magazynu Apetyt - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 100 gram górskich płatków owsianych,
  • 90 gram mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 i ½ łyżeczki kakao,
  • 2 kopiaste łyżki miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki miodu (dowolnego),
  • 1 duża marchewka.

Zdjęcie - Kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane z 8 numeru Magazynu Apetyt - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kakaowe ciasteczka owsiano-marchwiane z 8 numeru Magazynu Apetyt - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy otręby, proszek, kakao i cynamon. Całość mieszamy. Dodajemy startą na drobno marchew. W drugiej misce mieszamy masło z jajkiem oraz miodem.
  • Dodajemy wilgotne składniki do mieszanki z mąką. Mieszamy aż do uzyskanie względnie jednorodnej masy. Przykrywamy miskę z masą folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Masę nakładamy po łyżeczce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni – aż się zarumienią po bokach.

Smacznego!

Gosia

Kategorie przepisów