Kakaowa kokosanka z wiśniami

Kakaowa kokosanka z wiśniami
Bardzo udane ciasto według pomysłu Toski. Każdy wie, że połączenie czekoladowego/kakaowego ciasta z wiśniami jest dobre, a jak się doda jeszcze kokosową pierzynkę na wierzch, to już w ogóle bomba. Nie tylko kaloryczna ;)

Ciasto zrobiłam z półtorej porcji w prostokątnej blaszce. Jedyne co bym na przyszłość zmieniła, to to, by masę kokosową wylać dopiero po jakichś 20 minutach od włożenia ciasta do piekarnika, żeby tak mocno się nie sfajczyła. Nakryłam ciasto papierem, ale i tak wyszła trochę zbyt ciemna. Nie zmienia to faktu, że ciasto było bardzo smaczne.

Zdjęcie - Kakaowa kokosanka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KAKAOWA KOKOSANKA Z WIŚNIAMI
ciasto:
3 szklanki mąki,
5 jajek,
2/3 szklanki cukru,
125g roztopionego masła,
pół szklanki mleka,
2 łyżeczki (z lekkim czubem) proszku do pieczenia,
kilka kropli aromatu rumowego,
4-5 garści wiśni
kokosowy wierzch:
2 szklanki kokosu,
2/3 szklanki cukru,
125g roztopionego masła

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać roztopione masło, aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mleko. Na koniec delikatnie wmieszać wydrylowane wiśnie. Ciasto powinno być gęste, żeby owoce nie opadły.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem formę 25 x 30 cm, na wierzch wyłożyć papkę z kokosu, cukru i roztopionego masła. Piec w 170 stopniach przez 45 minut.
(jak już napisałam wcześniej, polecam tę papkę kokosową nałożyć około 20 minut po włożeniu ciasta do piekarnika).


Tym samym rozpoczynam u siebie sezon na wiśnie :)

Zdjęcie - Kakaowa kokosanka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów