Kabaczek faszerowany mięsem mielony, ryżem i warzywami

Kabaczek faszerowany mięsem mielony, ryżem i warzywami
Zdjęcie - Kabaczek faszerowany mięsem mielony, ryżem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSzybki, smaczny i pożywny obiad, idealny na letnie dni. Zawiera wszystko co najlepsze aby mieć siłę i energię: białko w mięsie, witaminy w sezonowych warzywach i małą porcję węglowodanów w postaci ryżu.Niebanalny, nieco inny i smakujący wszystkim niezależnie od wieku (sprawdzone i udowodnione). Nadaje się do odgrzania, można go też zjeść na zimno.
Kabaczek faszerowany mięsem mielony, ryżem i warzywami:
  • 3 małe lub 2 duże kabaczki, rozkrojone na pół, pozbawione nasion
  • 250 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu, odcedzonego
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę i podsmażonej
  • 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w kostkę i podsmażonych
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona
  • 1 jajko, rozmącone
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g sera żółtego, startego na tarce o dużym oczku
  • sól, pieprz

Mięso mieszam z ryżem, podsmażoną papryką, pieczarkami i cebulą. Dodaję je jajko i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Tak przygotowany farsz rozkładam do wcześniej przygotowanych połówek kabaczków i dokładnie dociskam. Kabaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję je odrobiną startego sera i świeżo zmielonym pieprzem. Piekę ok 40 min w 200.
Smacznego

Kategorie przepisów